Checklist: Veilig op weg tijdens de vakantie

Met de auto op vakantie? Vergeet dan niet om de onderstaande zaken mee te nemen. Zorg ervoor dat ze binnen handbereik zijn en niet onderin de volgepakte kofferbak liggen!

Nieuws
Datum: 14-07-2024

Reisdocumenten en verzekeringen
Zorg dat u uw rijbewijs, groene kaart, en paspoort of identiteitskaart bij u heeft. Bent u lid van de ANWB of een andere service-organisatie? Vergeet dan niet uw lidmaatschapskaarten en de telefoonnummers van de meldkamers mee te nemen. Ook uw verzekeringsdocumenten zijn belangrijk, zoals de pasjes van uw zorgverzekering, gegevens van uw reisverzekering, en de telefoonnummers van alarmcentrales.

Vignetten
Reist u door Oostenrijk of Zwitserland of gaat u naar een ander land waar een vignetplicht geldt? Koop de vignetten dan van tevoren om tijd te besparen bij de grens. In sommige delen van Duitsland is een Umweltplakette (milieusticker) verplicht. U kunt deze vignetten en stickers kopen bij de ANWB. Voor het aanvragen van de milieusticker heeft u een kopie van uw kentekenbewijs nodig.

Verplichte veiligheidsmaterialen
In veel Europese landen bent u verplicht om een verbandtrommel en fluoriserende vestjes voor de inzittenden in uw auto te hebben. In sommige landen is ook een brandblusser verplicht.

Geld en pasjes
Neem uw pinpas en eventueel een creditcard mee. Het is ook handig om wat contant geld bij u te hebben, vooral als u naar een land buiten de eurozone reist. Niet alle bankautomaten zijn altijd beschikbaar en niet overal wordt een creditcard geaccepteerd.

Reserveonderdelen
Zorg ervoor dat u reservelampen, een fles motorolie, een fles koelvloeistof, en voldoende ruitenwisservloeistof bij u heeft, zodat u deze direct kunt bijvullen indien nodig.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.