Thuiswerken: let op cybercriminaliteit!

Veilig digitaal thuiswerken
Nu we allemaal massaal thuiswerken, liggen de gevaren van cybercriminaliteit op de loer. Omdat veel kantoren vrij onverwacht zijn geconfronteerd met de noodzaak om medewerkers vanuit huis te laten werken, is er soms zelfs sprake van een onveilige digitale infrastructuur. Dat maakt kantoren kwetsbaar voor cybercriminelen. Thuiswerken vraagt dus om extra aandacht. Digitale specialisten van De Hypotheekbond hebben, op verzoek van Bureau DFO, een overzicht gemaakt van praktische tips.

Hoe herken ik een valse website?
Steeds vaker hebben valse websites een webadres dat heel betrouwbaar lijkt. Het is dus niet altijd eenvoudig om een URL goed te lezen. De volgende drie tips kunnen je misschien helpen:

  1. Kijk niet alleen naar waar een URL mee begint, maar let vooral op het stuk tussen https:// en de eerste / die je ziet.
  2. Lees dat gedeelte vervolgens van achteren naar voren. Dan kom je er snel achter wat het hoofddomein is. Staat er geen / in de URL? Dan kun je helemaal achteraan beginnen met lezen. Je kunt op die manier bepalen of je je bevindt op de site die je zocht.
  3. Trap niet in de subdomeinen die lijken op een bekend webadres. Zo’n subdomein komt je misschien bekend voor, maar hoeft niks te maken te hebben met het werkelijke domein dat je bezoekt. Onlangs werd gewaarschuwd voor een valse website van de Belastingdienst. De URL die gebruikt was (http://www.belastingdienst.nl.35162844.idealbetaling.pw) lijkt op de website van de Belastingdienst. Maar nu weet je dat het werkelijke domein idealbetaling.pw is.

Hoe herken ik een verdachte e-mail?

  1. Veel pogingen tot oplichting beginnen met een valse e-mail. Het is daarom belangrijk om echte van valse te kunnen onderscheiden. De Fraudehelpdesk heeft een e-mailwijzer ontworpen die je in zeven vragen helderheid moet verschaffen. De vragen zijn:
  2. Heeft de e-mail een persoonlijke aanhef?
  3. Lijkt de e-mail foutloos geschreven te zijn?
  4. Ben je klant bij het genoemde bedrijf?
  5. Is de e-mail verstuurd vanuit een e-mailadres van het bedrijf? Dus: @naambedrijf.nl?
  6. Is de toon van de e-mail vriendelijk en krijg je voldoende tijd om te reageren
    Verwijst de e-mail naar een betrouwbare website? Plaats daarvoor je muis boven de link, zonder te klikken.
  7. Wat zegt je gevoel? Is de e-mail echt of niet?

Als het antwoord op één van deze vragen nee is, dan is de kans groot dat het een valse e-mail betreft. Als het antwoord op alle vragen ja is, dan is het waarschijnlijk een echte e-mail, maar je kunt bij twijfel natuurlijk altijd eerst contact opnemen met het bedrijf zelf.

Tot slot nog een paar algemene tips:

  • Gebruik alleen een Wifi- verbinding die je vertrouwt
  • Werk bij voorkeur op een VPN- of VDI voor verbinding met een kantoorsysteem
  • Gebruik je eigen e-mail niet
  • Print niet op privé-printers
  • Houd een clean desk policy aan
  • En vergrendel je laptop of computer als je weggaat.

Staat jouw vraag of tip hieronder er niet bij, kijk dan eens in het overzicht Veilig thuiswerken.

Bron: Verbond Van Verzekeraars

 

Wij hebben ernaar gestreefd deze informatie over de (mogelijke) gevolgen van het coronavirus zo goed mogelijk gecontroleerd te hebben op inhoud en actualiteit. Adviesgroep De Vogel kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade, die direct of indirect het gevolg is van eventuele onjuistheden die in deze informatie staan of als er problemen ontstaan door het (onjuist) gebruik van deze informatie.

Contact

Heeft u nog vragen of wilt u gewoon iets kwijt? Wij staan voor u klaar. Onze vakspecialisten ondersteunen u waar zij kunnen en benutten alle mogelijkheden om u zo goed mogelijk te helpen.

  • Telefonisch

    0187-497111

  • Stuur ons een e-mail

    info@devogel.nl

  • WhatsApp

    06-46811305 (bedrijven)

  • Live chat

    Opent automatisch op onze website op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur. 

Of vul het contact- vraagformulier in. Dan nemen wij contact met u op en/of beantwoorden uw vraag per e- mail.

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.