Impact van schade op schadevrije jaren
Schadevrije jaren leveren over het algemeen een mooie korting op de autoverzekering op. Na een schade die de verzekeraar vergoedt, valt u terug in het aantal schadevrije jaren en krijgt u een (soms forse) premieverhoging voor uw kiezen. Verzekerden beklagen zich daar regelmatig over, vooral als de oorzaak van de schade niet bij hen ligt, maar bij een ander.
Wat zijn schadevrije jaren?
Schadevrije jaren zijn een soort beloning van de verzekeringsmaatschappij voor het niet indienen van claims. Als u schade claimt, verliest u meestal een aantal van deze jaren. Dit kan leiden tot een hogere premie voor uw autoverzekering. Het is dus belangrijk om te overwegen of het indienen van een claim de moeite waard is, gezien de mogelijke financiële gevolgen op de lange termijn.
Klachten over verlies van schadevrije jaren
Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) ontvangt regelmatig klachten van automobilisten over het verlies van schadevrije jaren in situaties buiten hun controle, zoals wanneer een familielid ongeautoriseerd de auto gebruikt of als de auto aan iemand anders wordt uitgeleend.
Onenigheid bij schadeclaims en aanrijdingen
Discussies over de schuldvraag na een aanrijding kunnen ook problemen veroorzaken. Als uw verzekeraar de schade op de tegenpartij kan verhalen, heeft dit geen invloed op je schadevrije jaren. Sommige verzekerden zijn echter van mening dat hun verzekeraar niet genoeg doet om de schade op de tegenpartij te verhalen. Het Klachteninstituut zal dan beoordelen of de verzekeraar zich voldoende heeft ingespannen.
Verlies van schadevrije jaren bij onvermijdbare schades
Zelfs bij onvermijdbare schades waar u als verzekerde geen controle over heeft, zoals vandalisme met een kras op je auto, bestaat het risico dat je schadevrije jaren verliest. U heeft de optie om deze schade zelf te betalen om een terugval te voorkomen. Een aantal schades is uitgezonderd van een terugval in schadevrije jaren. Deze situaties, zoals schade door brand of schade aan ruiten zijn terug te vinden in de verzekeringsvoorwaarden.
Correct toegepast
Het is belangrijk om bij het aangaan van een autoverzekering te controleren of het aantal schadevrije jaren correct is toegepast. Meestal staan ze vermeld op het polisblad. Een schadevrij jaar moet niet verward worden met de positie op de bonus/malus ladder van de verzekeraar. Elke trede geeft een bepaald kortingspercentage en elke verzekeraar heeft een eigen ladder. Wel werken alle verzekeraars met dezelfde definitie van een ‘schadevrij jaar’ en is de ‘terugval’ bij het claimen van een schade bij alle verzekeraars hetzelfde. Wordt een schade vergoed, dan daalt het aantal schadevrije jaren met vijf jaren. Maar het effect op de premie kan per verzekeraar dus verschillen.
Overdraagbaarheid van schadevrije jaren
Sinds 2022 zijn schadevrije jaren overdraagbaar bij overlijden of echtscheiding. Dit voorkomt dat een partner die veel heeft bijgedragen aan schadevrije jaren op nul moet beginnen bij het afsluiten van een nieuwe verzekering.
Voor meer informatie en advies over schadevrije jaren en andere verzekeringsgerelateerde onderwerpen, kunt u contact opnemen met onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.