Schade door fatbike vaak niet gedekt op aansprakelijkheidsverzekering
De populariteit van de fatbike onder kinderen onder de 16 jaar blijft toenemen, maar de risico’s van deze fietsen worden steeds zichtbaarder. De Vereende, een verzekeraar gespecialiseerd in bijzondere risico's, waarschuwt voor ongelukken en schades veroorzaakt door fatbikes, vooral wanneer deze zijn opgevoerd. De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen (AVP) dekken deze schade niet, wat voor veel ouders tot onverwachte kosten kan leiden.

Aanleiding
Het gebruik van fatbikes door kinderen onder de 16 jaar neemt toe, mede doordat er geen minimumleeftijd is om op deze fietsen te rijden. Ook jongeren van 16 jaar en ouder kiezen vaker voor een fatbike, omdat er voor snorfietsen een helmplicht geldt, terwijl dit niet het geval is bij fatbikes. Het aantal ongelukken waarbij bestuurders van fatbikes betrokken zijn, groeit. Dit komt onder andere door de volgende redenen:
- Kinderen kunnen de risico’s in het verkeer niet goed inschatten.
- Andere weggebruikers onderschatten vaak de snelheid van een opgevoerde fatbike.
- De fatbike heeft vaak een ongemakkelijke zitpositie, wat het besturen moeilijker maakt.
- Als er meerdere personen op een fatbike zitten, wordt het besturen nog lastiger.
- Er zijn goedkope fatbikes van slechte kwaliteit op de markt, wat het risico op ongelukken vergroot.
Regels voor fatbikes
Voor fatbikes gelden dezelfde regels als voor gewone elektrische fietsen. De regels zijn:
- Een elektrische fiets mag niet harder gaan dan 25 kilometer per uur.
- Een elektrische fiets wordt niet gezien als een motorrijtuig.
- Bestuurders hebben geen rijbewijs nodig om op een elektrische fiets te rijden.
- Er geldt geen minimumleeftijd voor het rijden op een elektrische fiets.
- Er is geen helmplicht.
- Er is geen verzekeringsplicht.
Een fatbike kan echter worden opgevoerd, waardoor deze harder kan rijden dan 25 kilometer per uur. In dat geval voldoet de fiets niet meer aan de regels voor elektrische fietsen, en kunnen er problemen ontstaan met de verzekering. Het opvoeren van een elektrische fiets of fatbike is verboden. Deze fietsen mogen niet rijden op de openbare weg. De bestuurder is niet verzekerd voor schade aan de fiets of aan andere partijen en de bestuurder kan een boete krijgen.
Aansprakelijkheid
De leeftijd van de bestuurder speelt een belangrijke rol bij de aansprakelijkheid voor schade. De verdeling van de aansprakelijkheid is als volgt:
- Is het kind 13 jaar of jonger? Dan zijn de ouders risicoaansprakelijk.
- Is het kind 14 of 15 jaar? Dan zijn de ouders ook risicoaansprakelijk, tenzij ze kunnen aantonen dat de schade niet voorkomen kon worden.
- Is het kind 16 jaar of ouder? Dan is het kind zelf aansprakelijk voor de schade.
Een AVP dekt vaak schade die door kinderen wordt veroorzaakt, maar meestal niet als het om een opgevoerde fatbike gaat. Ook schade aan de bestuurder zelf wordt niet gedekt door een AVP. Als er geen AVP is afgesloten, of als de schade niet onder de dekking valt, komen de kosten voor rekening van de ouders.
Bron: De Vereende
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.