Veelgestelde vragen zorgverzekering

1. Wat vergoedt de basisverzekering?
De basisverzekering dekt huisartsenzorg, spoedeisende hulp, specialistische zorg (in het ziekenhuis), medicijnen en psychologische zorg.

2. Wat is een naturapolis?
Bij een naturapolis kiest je verzekeraar zorgaanbieders uit en sluit hier contracten mee.

3. Wat is een restitutiepolis?
Bij een restitutiepolis betaal je zelf de rekening van een niet-gecontracteerde zorgverlener. Vervolgens dien je de rekening in bij je zorgverzekeraar en krijg je de vergoeding waarop je recht hebt terugbetaald.

4. Wat is een combinatiepolis?
Bij een combinatiepolis heb je in sommige gevallen recht op zorg (zoals bij een naturapolis) en in andere gevallen recht op vergoeding van zorg (zoals bij een restitutiepolis).

5. Wat valt onder het eigen risico?
Het eigen risico geldt voor de meeste zorg die door de basisverzekering wordt vergoed, zoals medicijnen en ziekenhuiskosten.

6. Wat valt onder de aanvullende verzekering?
De aanvullende verzekering dekt zorgkosten die niet door de basisverzekering worden vergoed, zoals fysiotherapie, brillen en lenzen, en alternatieve geneeswijzen (zoals osteopathie).

7. Wat valt onder de tandartsverzekering?
De tandartsverzekering dekt periodieke controles, tandsteen verwijderen, vullingen en chirurgische tandheelkundige hulp tot een bepaald maximum bedrag.

8. Wanneer kun je overstappen van zorgverzekeraar?
Je kunt elk jaar op 1 januari overstappen van zorgverzekeraar.

9. Wie zegt de oude verzekering op?
Je nieuwe zorgverzekeraar zegt je huidige polis op.

10. Wanneer kiezen voor een hoger eigen risico?
Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico als je geen zorgkosten verwacht in het komende jaar en het bedrag van € 885,00 kunt betalen als er toch kosten gemaakt worden.

11. Hoe zit het met dekking in het buitenland?
Spoedeisende zorg in het buitenland wordt niet altijd volledig vergoed. Het is belangrijk om altijd een reisverzekering af te sluiten als je naar het buitenland gaat.

12. Wat is zorgtoeslag?
Als je gezamenlijke inkomen niet te hoog is, kun je zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

13. Moet de verzekeraar mij accepteren?
Voor de basisverzekering is er een acceptatieplicht, maar voor aanvullende en tandartsverzekeringen geldt deze plicht niet.

14. Wat is een omzetplafond/zorgplafond?
Een omzetplafond of zorgplafond is het maximumbedrag dat een zorgaanbieder bij een zorgverzekeraar mag declareren. Het kan ook gaan om een maximumaantal behandelingen dat een zorgaanbieder mag uitvoeren.

15. Wat is preferentiebeleid/voorkeursbeleid?
Preferentiebeleid betekent dat een zorgverzekeraar binnen een groep van vergelijkbare medicijnen (middelen met dezelfde werkzame stof) een voorkeursmiddel aanwijst, meestal het goedkoopste medicijn in die groep.